Sabemaf

You are here: Home \ Sabemaf
Onze Missie

We ontwikkelen en creëren oplossingen die helpen uw activiteiten te optimaliseren door producten, oplossingen en diensten aan te bieden die zowel innovatief als duurzaam zijn en dit op vlak van voedselbereiding, voedselverdeling, vaatwasinstallaties en verwerking van organisch afval.

Onze Visie

We willen van Sabemaf op lange termijn een verantwoordelijke organisatie maken. We zijn enorm betrokken bij het sociale engagement, de bescherming van de natuur en zijn continu op zoek naar partners die deze waarden vertalen in hun ontwikkeling naar duurzame en milieuvriendelijke producten.

Sabemaf Office
Onze waarden

Onze waarden en onze filosofie worden vertaald in een verantwoordelijke organisatie die zowel het sociale aspect als het milieuaspect vooropstelt in haar zoektocht naar oplossingen en beslissingen.

Bij Sabemaf voelen we ons verantwoordelijk voor alles wat we ondernemen met als doelstelling elke dag het in ons gestelde vertrouwen te verdienen.

Eerlijkheid, openheid, integriteit, professionalisme en verantwoordelijkheid zijn de leidende woorden in onze aanpak.

 • De vrijheid om onze eigen keuzes te maken en volledig achter onze beslissingen te staan.
 • Het zoeken naar optimale oplossingen voor onze klanten en onze firma.
 • De verkoop van installaties waarop we vertrouwen en waar we fier op zijn.
 • De eerlijkheid en de oprechtheid in alles wat we ondernemen.
 • Het rekening houden met korte en lange termijn.
 • Het wederzijds respect en het realiseren van resultaten als een team.
Historiek
Sabemaf historie

De onderneming werd opgericht in Brussel in 1925 op initiatief van enkele bedrijfsleiders in de banketbakkerssector. Zij was gespecialiseerd in accessoires en kleine apparatuur voor dit activiteitsdomein en richtte haar ontwikkeling al snel op de verkoop van elektrische ovens, waarvan zij gedurende vele jaren de promotie verzorgde.

Pas enkele jaren later zou zij door de fabricage en de verkoop van de befaamde Samovar koffiemachines haar activiteiten uitbreiden tot het volledige nationale grondgebied. In die tijd vormden de theesalons, de cafés, restaurants en hotels haar belangrijkste cliënteel.

De jaren ’50 en de massale vraag naar de productie van koffie voor arbeiders en bedienden van de grote industrieën en organisaties stellen de onderneming in staat de wereld van de gemeenschapskeuken te ontdekken waarin het bedrijf al snel een vaste plaats zou verwerven.

Het was ook in de onmiddellijke naoorlogse periode dat de bijzonder nauwe banden werden aangehaald met bepaalde Duitse fabrikanten, waaronder het bedrijf MEIKO GmbH, een fabriek die Mijnheer Gaston Luyckx nog zou helpen uit haar as te verrijzen door de bevoorrading met “coils” van roestvrij staal die nodig waren voor de fabricage van vaatwasmachines.

De bloei van de collectieve restauratie binnen zowel de openbare als private ondernemingen en instellingen gaf aan de bedrijfsleiders van de onderneming de mogelijkheid het verkoopprogramma aanzienlijk uit te breiden ten gunste van de uitrustingen voor bereiding van maaltijden en vaatwasmachines.

In de jaren ’70, waarin echte concepten van “self-service” en “fastfood” ontstonden, maakte Sabemaf de geboorte en de ontwikkeling mee van de Belgische QUICK-keten, waarmee de samenwerking meerdere decennia zou blijven duren.

In de loop van de jaren ’90 en 2000 zou de onderneming haar partnership met de gemeenschapskeukens verder  verfijnen en kende daardoor haar grootste structurele wijzigingen. Het was effectief in de loop van deze periode dat het filiaal Sabemaf Luxembourg s.a. werd opgericht en dat de s.p.r.l. Cuisines Sechehaye werd overgenomen. Deze ontwikkeling leidde tot de vestiging van de bedrijven op de site van Wavre-Nord in  2008.

Vandaag is Sabemaf nog altijd familiaal en zelfstandig, gesterkt door haar rijke geschiedenis, haar team en haar partners, en vormt resoluut een hedendaagse onderneming, die dynamisch, flexibel, pro-actief en innoverend is.

De familiale aandeelhouders zijn meer dan ooit verbonden met het leven van de onderneming. Ze zijn actief in de raad van bestuur, steeds aanwezig op de algemene vergadering en op de evenementen georganiseerd voor of door de medewerkers van het bedrijf. Door engagement om het bedrijf te versterken en het de nodige investeringsmiddelen te verschaffen ondersteunen ze actief de door de directie gevoerde strategie en voeren ze een gematigde  politiek van dividenduitkering.

Enkele kerndata:

 • 1925Oprichting door Alfred Debolster
 • 1952Overname van de directie van de onderneming door Gaston Luyckx, schoonzoon van Alfred Debolster
 • 1970Verhuis van de onderneming van de Boudewijnlaan naar de Leuvensesteenweg in Schaarbeek (Brussel)
 • 1975Overname van de directie van de onderneming door Roger Luyckx
 • 1996Oprichting van Sabemaf Luxembourg s.a. in het Groothertogdom Luxemburg
 • 2001Overname van de directie van de onderneming door Vincent Luyckx
 • 2003Overname van de onderneming Cuisines Sechehaye s.p.r.l. gevestigd in Suarlée in de provincie Namen
 • 2008Verhuis van de ondernemingen en groepering van de entiteiten Sabemaf s.a. en Cuisines Sechehaye s.p.r.l. naar de site van Wavre Nord
 • 2009Fusie door absorptie van Cuisines Sechehaye s.p.r.l., de naam van de onderneming wordt Sabemaf Sechehaye s.a.
 • 2012Verkoop van de laatste participaties in Sabemaf Luxembourg s.a. waarvan de naam Nalis s.a. wordt
 • 2015De naam Sabemaf Sechehaye s.a. wordt vervangen door de oorspronkelijke naam van de onderneming, Sabemaf s.a.
 • 2017Aankoop van een terrein van 50 are in de industriezone Wavre Nord en start van de bouw van ons toekomstig nieuw hoofdkantoor
 • 2018In juni 2018 verhuis naar het nieuwe gebouw bestaande uit +/- 1000 m² kantooroppervlakte en +/- 1300m² magazijn en werkplaats
Onze keuzes
Sabemaf-Nos-Choix-Onze-Keuzes-Our-Choices

Een beperkt verkoopprogramma voor een perfecte beheersing.

Bij Sabemaf zal u geen catalogus met meerdere merken aantreffen waarin u steeds een minder dure uitrusting kunt vinden dan deze die werkelijk aan uw behoeften voldoet.

De keuze om ons aanbod te  beperken berust op de doelstelling u op korte en op lange termijn tevreden te stellen. Alle functionaliteiten van de apparaten van de verschillende merken kennen is even onmogelijk voor een commerciële adviseur als alle technische subtiliteiten te beheersen voor een technicus, hoe goed hij ook is.

De uitrustingen van grootkeukens worden steeds complexer en vereisen een opvolging door bekwaam personeel dat is opgeleid door de fabrikanten. Dit is alleen mogelijk door zich toe te leggen op een beperkt aantal programma’s.

Dit is in ieder geval een keuze die de bedrijfsleiders van Sabemaf maken in perfecte overeenstemming met hun visie en waarden.

Onze belangrijkste partners

Ongeacht of ze in Duitsland, Frankrijk, Nederland, Italië of in de Scandinavische landen zijn gevestigd, we gaan ze zoeken waar ze zich bevinden en onderhandelen zonder tussenpersonen, in een geest van nauwe samenwerking die leidt tot het gedeelde succes.

meiko-logo
sabemaf-meiko

Offenburg is ideaal gesitueerd binnen Europa, in de driehoek Duitsland – Zwitserland – Frankrijk, en is de zetel van de onderneming MEIKO Maschinenbau GmbH & Co. KG.

De kleine artisanale onderneming, die in 1927 werd opgericht door Oskar Meier, werd omgevormd tot een maatschappij met wereldwijde uitstraling die tegenwoordig talrijke filialen telt in Europa en in de rest van de wereld (Verenigde Staten, China, India en Australië).

MEIKO, zijn filialen en zijn partners zoals Sabemaf, leveren aldus over de hele wereld een vaatwastechnologie in alle activiteitssectoren, ongeacht of het gaat om ziekenhuizen en verzorgingstehuizen, collectieve restauratie, private restauratie of hotelwezen, evenals Inflight-Catering in luchthavens, het treinwezen of maritieme toepassingen.

Buiten hun activiteit op vlak van vaatwas heeft MEIKO zich in de laatste decennia ook gespecialiseerd in oplossingen van transport, vermindering en opslag van organisch afval. Deze oplossingen worden perfect geïntegreerd in de organisatie van het afwas- en afvalverwerkingsproces waardoor het mogelijk is de strengste hygiënenormen na te leven en aanzienlijke besparingen te verwezenlijken.

Het programma omvat:

 •  Frontlader of kapmachines
 • Pottenwasmachines
 • Korventransportvaatwasmachines
 • Bandtransportvaatwasmachines
 • Trolleywasmachines
 • Horizontale en verticale dienbladtransportsystemen
 • Afvalverwerkingsinstallaties

Sinds meer dan 75 jaar staat Sabemaf als exclusieve partner voor België in voor de promotie, de distributie en de technische ondersteuning van de uitrustingen van het merk.

Het programma « bedpannenwassers» van MEIKO Maschinenbau GmbH & Co. KG wordt in België vertegenwoordigd door de maatschappij MEIKO BPS waarvan de gegevens zijn: MEIKO b.v.b.a. Industriepark-West 75, B-9100 Sint-Niklaas — T. : + 32 (0) 78 150 279 — F : + 32 (0) 78 150 281 — E : info@meiko-bps.be

Neem contact met ons op voor eventuele bijkomende informatie.

Rational Production Logo

Op basis van jaren lange ervaring op het werkterrein richtten Ivan en Diego Cattaneo in 1998 RATIONAL PRODUCTION op met als doel innovatieve oplossingen te kunnen aanbieden op het gebied van maaltijddistributie.

Naar aanleiding van de eerste successen op de Italiaanse thuismarkt, startte RATIONAL PRDODUCTION in 2001 haar intrede op de Belgische markt waar het al heel snel een veelbelovend verhaal werd.

De laatste 25 jaar heeft RATIONAL PRODUCTION een constante ontwikkeling gekend, zowel op het gebied van productaanbod als internationaal marktaandeel. Deze vooruitgang wordt ondersteund door een totale en constante toewijding aan onderzoek en ontwikkeling, kwaliteit, duurzaamheid en sociale verantwoordelijkheid.

Vandaag is RATIONAL PRODUCTION uitgegroeid tot één van de belangrijkste spelers in de logistiek van grootkeukens in de gezondheidssector.

De speciale ALUFRAME constructie van hun toestellen, vooral gebruikt in de luchtvaartsector, bestaat uit aluminium profielen en naadloze klemschroeven. Dankzij deze technologie kunnen zij de lichtste trolleys produceren op markt waarbij ergonomie en het welzijn van het distributiepersoneel centraal staan.

Het programma omvat:

 • Geforceerd-luchtsysteem voor distributie op dienbladen met technieken op afstand en met behulp van geïsoleerde neutrale karren en een regenereerstation op de afdeling
 • Geforceerd-luchtsysteem voor distributie op dienbladen met ingebouwde technologie inclusief koel- en verwarmingstechnologie
 • Geforceerd-luchtsysteem met ingebouwde technologie voor mobiele maaltijddistributie in bulk/buffetstijl met meerdere porties
 • Neutrale karren voor distributie op dienbladen of in bulk
 • Statische houdermodule voor uitgifte van maaltijden in individuele porties

Als exclusieve partner voor België staat Sabemaf in voor de promotie, de distributie en de technische ondersteuning van de uitrustingen van het merk.

Neem contact met ons op voor eventuele bijkomende informatie.

Rational Production Produits
mkn-logo

Het succesverhaal van MKN is begonnen in 1946 in Wolfenbüttel, in het Duitse Niedersaksen. Met slechts drie werknemers richtte de ingenieur Kurt Neubauer de machinefabriek MKN op waarvan de activiteit bestond uit het ontwerp en de fabricage van landbouwmachines.

Met de steeds evoluerende markt en dito behoeften verschoof MKN zijn activiteiten al snel en ging zich specialiseren in de techniek van het professioneel bakken en braden.

De door MKN geproduceerde uitrustingen werden onmiddellijk synoniem van prestaties en kwaliteit waardoor ze vandaag als de Europese referentie worden beschouwd in hun respectievelijke categorieën.

Tot op vandaag is MKN in handen van de oprichtende familie gebleven en ook nu nog is het bedrijf trouw aan de stad Wolfenbüttel, waar 450 medewerkers dagelijks in de weer zijn om deze uitrustingen van absolute topkwaliteit te produceren.

Het programma omvat:

 • Complete modulaire gamma’s apparaten op gas of elektriciteit met een diepte van 600, 700 of 850 mm
 • Kookblokken op maat
 • Multifunctionele kookapparaten
 • Combisteamers

Sinds meer dan 30 jaar staat Sabemaf als exclusieve partner voor België in voor de promotie, de distributie en de technische ondersteuning van de uitrustingen van het merk.

Neem contact met ons op voor eventuele bijkomende informatie.

groku-logo

De vennootschap GROKU Kampen b.v., opgericht in 1978, ontwikkelt en fabriceert meubels en distributietogen op maat.

GROKU beheerst het werken met roestvrij staal, maar ook met hout, steen en glas, en beschikt over de organisatie en de middelen om alle types togen te maken, van de meest eenvoudige tot de meest complexe.

Als exclusieve partner voor België zorgt Sabemaf voor de promotie, de distributie en de technische ondersteuning van de apparatuur van het merk.

Ontdek in onze nieuwe brochure tal van mogelijkheden voor het verdelen van maaltijden in de self service van uw bedrijfsrestaurant of instelling.

Voor bijkomende inlichtingen kunt u zich steeds tot ons wenden.

brimato-logo
Brimato

Gespecialiseerd in de automatisering van repetitieve taken, biedt onze partner BRIMATO Catering Automation Technology GmbH een uitgebreid programma van technische toepassingen die speciaal zijn aangepast aan de vaatwasinstallaties die wij verwezenlijken. Behalve het verminderen tot zelfs weglaten van eentonige en terugkerende taken, kan de toepassing van geautomatiseerde oplossingen de productiviteit en de rendabiliteit vergroten, terwijl de hygiënische omstandigheden waarin deze taken plaatsvinden, worden nageleefd.

De oplossingen die wij u aanbieden betreffen:

 • Het sorteren van bestek
 • Het tellen van bestek
 • Het verpakken van bestek in papieren of synthetische zakjes
 • Het hanteren van dienbladen, vaat of bestek stroomopwaarts of stroomafwaarts van de vaatwasinstallaties
 • Het transport op horizontale of verticale transportbanden

Het principe van ons bedrijf is gebaseerd op onderzoek en ontwikkeling. Aarzel dus niet om ons te raadplegen en ons eventuele specifieke problemen voor te leggen.

Neem contact met ons op voor eventuele bijkomende informatie.

Nordisk Logo

Sinds de oprichting in 1987 worden het merk en het bedrijf Granuldisk geassocieerd met het beste in de wereld wat granulaat-pottenwassers betreft.
De gepatenteerde technologie heeft het mogelijk gemaakt om potten en pannen sneller schoon te maken met minder arbeid, water, afwasmiddel en energie in keukens over de hele wereld.

Het bedrijf, dat in 2023 wordt omgedoopt tot Nordisk Clean Solutions, heeft ervoor gekozen om te verwijzen naar de lange geschiedenis van Granuldisk, het Scandinavische erfgoed en waarden als innovatie, duurzaamheid, een gezond milieu en kwaliteit.

Het partnerschap tussen Granuldisk en Sabemaf begon in de jaren ’90 en zet zich reeds gedurende 3 decennia verder onder de vorm van een vruchtbare samenwerking .

Neem contact met ons op voor eventuele bijkomende informatie.